The Artist

In verband met de te verwachten grote belangstelling voor vijfvoudig Oscarwinnaar The Artist is er een extra voorstelling gepland. Deze begint om 18.45 uur.

De komst van geluid in films betekende in de jaren twintig van de vorige eeuw een ware revolutie in de filmindustrie. De gevolgen voor de wijze van productie en de nieuwe mogelijkheden waren enorm. Dat ging aanvankelijk niet van een leien dakje. Waarbij grote onaantastbaar geachte reputaties het veld moesten ruimen voor nieuwe talenten.

‘The Artist’ is zelf een (bijna) stomme film én tegelijkertijd een ode aan de stomme film. Een zwijgende zwart-witfilm. Met titelkaarten in plaats van gesproken dialogen en een soundtrack vol oude ballroomjazz. Regisseur Michel Hazanavicius is erin geslaagd van ‘The Artist’ een hartverwarmende film te maken. De film zit slim in elkaar, is grappig en ontroerend. ‘The Artist’ is ongetwijfeld een van de beste films van 2011.

Het is 1929. Kort voor de komst van de geluidsfilm. George Valentin is de ster van de stomme film: geadoreerd door het publiek, rijk en machtig. De studiobazen schikken zich naar Valentins nukken, maar dat verandert snel als de koppige acteur weigert mee te werken aan geluidsfilms. Hij ziet niets in die sprekende films en werkt zichzelf naar de ondergang. Daarnaast krijgt hij een relatie met de jonge Peppy Miller. Haar carrière schiet door de technologische ontwikkelingen juist als een raket omhoog.

Jean Dujardin is als de held van de stille film fantastisch. Aanstekelijk is ook Bérénice Bejo als Peppy Miller. De iets overdreven speelstijl, die bij gebrek aan tekst hoort bij stomme films, is prachtig gekopieerd. Vaak met komisch effect, maar nooit karikaturaal.

‘The Artist’ is in de verste verte geen film die blijft steken in nostalgie, maar een heerlijke tragikomedie die je raakt.

De film viel in de prijzen bij de Critics' Choice Award 2012. Ook was 'The Artist' de grote winnaar bij de uitreiking van de Golden Globes en van de BAFTA's, de Awards van The British Academy of Film and Television Arts. Tot slot waren er maar liefst vijf Oscars voor de film weggelegd, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste acteur.