Blinded by the Light

Blinded by the light is gebaseerd op het leven van de Brits-Pakistaanse Sarfraz Manzoor. Manzoor verhuist als hij twee jaar is van Pakistan naar Groot-Brittannië. Hij groeit in de jaren 80 op in Luton, een stad in het zuidoosten van Engeland. Hij voelt zich noch Pakistaans, noch Brits. Hij heeft geen gelukkige jeugd. Thuis heeft hij problemen met zijn strenge vader; buiten de deur heeft hij te maken met racisme.

Door een schoolvriend, een sikh van Indiase afkomst met een zelfde identiteitsworsteling, ontdekt hij de muziek van Bruce Springsteen. De muziek en vooral de teksten van Springsteen zijn voor de jongemannen een enorme inspiratiebron. Manzoor wordt uiteindelijk tegen de wil van zijn familie journalist en schrijver. Hij schrijft jaren later samen met regisseuse Gurinder Chadha en haar partner het script voor de film Blinded by the light.

Dan nu de film zelf. Javed Khan is de filmversie van de jonge Sarfraz Manzoor. Javed kent dezelfde problemen als Sarfraz in het Engeland van de jaren 80: racisme, islamofobie en een strenge vader. Terwijl zijn beste vriend Matt in een new wave-band speelt en een vriendinnetje heeft, mag Javed niet eens naar het feestje van Matt aan de overkant van de straat. De wereld gaat open als hij Bruce Springsteen ontdekt. Bruce Springsteen heeft een universele, optimistische boodschap, die aanslaat. Laat je niet tegenhouden door tegenstand en tegenslag. Geef je dromen en hoop niet op. We hebben allemaal recht op een eigen leven en eigen gevoelens.

Blinded by the light is natuurlijk een ode aan Bruce Springsteen. En hij schetst een beeld van de belevingswereld van de 2e generatie-immigranten. Maar bovenal is de film een vrolijke, verfrissende feelgoodfilm over het vinden van je identiteit en het durven volgen van je dromen. Met deze film geeft Manzoor dezelfde hoop en levensvreugde die de popmuziek van Bruce Springsteen hemzelf ooit gaf. Het sprankelende spel van Viveik Kalra is ronduit geweldig.