Hytti Nro 6

Wie zit er bij je in de coupé? Dat is wel van belang als je in Rusland een treinreis van enkele dagen gaat maken, van Moskou naar Moermansk. Het is eind jaren negentig, Rusland heeft zich nog maar net losgemaakt van het communisme. De Finse studente Laura gaat op reis, ze wil in het noorden de petrogliefen, de rotstekeningen van Moermansk bestuderen.

Ze treft het niet: tegenover haar zit de jonge Russische mijnwerker Ljoha. De fles wodka gaat al snel open en hij gedraagt zich steeds vervelender, wil weten of ze een prostituée is, wordt handtastelijk. Laura probeert deze coupé nummer 6 voor een ander slaapplek te verruilen, maar de conductrice is niet behulpzaam.

Laura zit met hem opgescheept, maar als ze langer met hem in de coupé zit ontstaat er toch een soort band tussen deze tegenpolen. De studente komt er achter dat haar in Moskou achtergebleven geliefde de interesse in haar al is verloren. Ljoha is weliswaar onbehouwen en niet geïnteresseerd in cultuur en geschiedenis, maar wel in contact, alleen weet hij daar niet goed mee om te gaan.

Deze twee tegenpolen stoten elkaar af en trekken elkaar aan. We weten weinig van beiden, maar we zien wel dat ze, op een kalme manier verteld door de jonge regisseur Kuosmanen, dichter naar elkaar toe groeien. Dat leverde hem vorig jaar op het filmfestival van Cannes een gedeelde ‘Grote Prijs’ op, samen met de ervaren Iraanse regisseur Asghar Farhadi.

VPRO Cinema (★★★★) 'Heerlijk ongemakkelijke, humane film'
de Volkskrant (★★★★) 'Ingetogen en ontroerend drama'
NRC (★★★★) 'Zuigt je in de wereld van de hoofdpersonages'
The Guardian (★★★★) 'Meet-uncute train romance'