The Interpreter - Filmzondag

“Ik zoek SS Sturmbanhführer Graubner.” De broze tachtigplusser Ali Ungár is, gewapend met een pistool, vanuit Slowakije naar Wenen gereisd om deze Graubner om te brengen. Na het lezen van Graubners boek is Ali er namelijk zeker van dat deze verantwoordelijk is voor de dood van zijn ouders.

Maar Ali is te laat, Graubner is al dood. In Wenen treft hij alleen nog diens zoon Georg, gespeeld door Peter Simonischek, die we nog kennen van zijn schitterende vaderrol in Toni Erdmann. Deze Georg is ook al in de zeventig, maar hij is nog steeds een flierefluitende bon vivant die geen boodschap heeft aan de vermeende gruweldaden van zijn vader. Na wat wederzijdse verwensingen — “antisemitisch zwijn”, “zionistisch Übermensch”— vertrekt Ali onverrichterzake, nog even snel een hakenkruisje kervend in de brievenbus van Georg.

Toch lijkt het bezoek bij Georg wat te hebben losgemaakt, want niet veel later staat hij bij Ali in Bratislava op de stoep. Hij huurt Ali in als tolk voor een road trip langs de plekken waar zijn vader in de oorlog gediend heeft. Ali stemt hier schoorvoetend mee in. Hij kan het geld goed gebruiken en misschien komt hij zo ook nog wat te weten over het lot van zijn eigen ouders.

Wat volgt is een tragikomische reis door Slowakije, waarbij de twee tegenpolen geregeld botsen maar er tegelijk ook achter komen dat ze meer gemeen lijken te hebben dan ze lief is. Dit levert een film op met een mooi evenwicht tussen ernst en luchtigheid. The Interpreter is  grappig, indringend en hartverwarmend, een echte Filmhuisfilm en een waardige afsluiter van onze Filmzondag.. En regisseur Sulik heeft helemaal op het eind ook nog een mooie Hitchcockiaanse verrassing voor ons in petto.

Reserveren voor onze Filmzondag verloopt niet via Skopein maar via onze eigen website.  Door op onderstaande knop te klikken komt u op de pagina met informatie en het reserveringsformulier.

Reserveer voor onze Filmzondag op 31 oktober