The Man Who Sold His Skin

Voor The Man Who Sold His Skin liet de Tunesische filmmaakster Kaouther Ben Hania zich inspireren door een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. In 2006 tatoeëerde deze de rug van de Zwitser Tim Steiner, waarna hij het kunstwerk, inclusief de man die eraan vastzat, verkocht aan een verzamelaar. Steiner is contractueel verplicht zijn rug met enige regelmaat tentoon te stellen. Na zijn dood wordt zijn rug gevild en ingelijst.

Ben Hania combineerde dit wonderlijke verhaal uit de kunstwereld met een politieke laag. In de film is de man die zijn rug verkoopt namelijk geen Zwitser maar een Syrische politieke vluchteling. Deze Sam Ali is verloofd met Abeer, maar de Syrische burgeroorlog drijft de twee uit elkaar. Sam wordt gedwongen naar Libanon te vluchten en Abeer moet van haar familie met een veel rijkere man trouwen, waarna zij met hem naar Brussel verhuist.

Sam is wanhopig op zoek naar manieren om ook Europa in te komen om dichter bij zijn geliefde te kunnen zijn en haar wellicht weer voor zich te winnen. Hij stuit daarbij op controversieel kunstenaar Jeffrey Godefroi die aanbiedt Ali’s rug te tatoeëren met een uitvergrote afbeelding van een Schengenvisum. In ruil daarvoor ontvangt Sam een echt visum, zodat hij zijn geliefde achterna kan reizen.

Dit levert een intrigerende, prikkelende film op die nogal wat vragen oproept. Als vluchteling is Sam volledig kansloos in het leven, als kunstwerk eet hij kaviaar in vijfsterrenhotels maar hij zit als kunstobject ook opgesloten in een museum waar hij net zo goed geen vrijheid heeft. Naast zijn huid lijkt Sam wel degelijk ook zijn ziel te hebben verkocht.

Door het politieke aspect werd The Man Who Sold His Skin de openingsfilm van het mensenrechtenfilmfestival Movies That Matter. Hier werd hij aangekondigd als een “Prachtig, origineel verhaal over waardigheid, liefde en de ware aard van vrijheid.” Ook werd de film genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Internationale film. Al met al meer dan voldoende waardering om ook in Winterswijk vertoond te worden.