Pig

Van de Amerikaanse acteur Nicolas Cage is bekend dat de films waarin hij meespeelt of de rollen die hij speelt, vaak óf heel erg goed zijn (denk aan zijn Oscar winnende rol in ‘Leaving Las Vegas’) óf erg slecht. Daar tussenin zit weinig. Met de film ‘Pig’ zien we Cage eindelijk weer eens in een film die aan de goede kant van bovenstaand spectrum staat. En dan is het ook gelijk weer genieten.

In ‘Pig’, het speelfilmdebuut van regisseur Michael Sarnoski, zien we Cage als kluizenaar Rob. Ergens diep verstopt in de bossen in de Amerikaanse staat Oregon woont hij in een kleine houten hut, samen met zijn varken. En dat is niet zomaar een varken. Nee, dit varken heeft een uitstekende neus voor het vinden van truffels. Een delicatesse in menig restaurant in de nabij gelegen stad. Rob’s enige contact met de buitenwereld is Amir die wekelijks een partij truffels afneemt van Rob. Dat is dan ook gelijk de samenvatting van Rob’s overzichtelijke leven op dat moment. Totdat Rob op een dag overvallen wordt en beroofd wordt van zijn geliefde varken.

Deze brute roof maakt dat Rob noodgedwongen zijn kluizenaarsbestaan moet opgeven. Hem rest niet anders dan, samen met Amir, de tocht te maken naar de stad die hij in het verleden heeft verlaten. In die zelfde stad komen we, stapje voor stapje, te weten wie Rob werkelijk was voor hij zich terugtrok in de bossen.

‘Pig’ is een volstrekt originele film over, dat kunnen we wel verklappen, de liefde voor het koken en over de keuzes die we maken in ons leven. En ja, ook over een heel lief varkentje met een bijzondere neus én een heel bijzonder baasje.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Zit vol verrassingen'
NRC (★★★★) 'Schept een realiteit die even onwerkelijk als overtuigend is'
De Volkskrant (★★★★) 'Nicolas Cage schittert in droefgeestige zoektocht naar verdwenen varken'

 

Een truffeljager (Nicolas Cage) die in de wildernis van Oregon woont wordt geconfronteerd met zijn verleden wanneer hij op zoek moet gaan naar zijn varken dat gekidnapt werd.