Riders of Justice

Riders of Justice is een zwarte komedie uit Denemarken. Wie de laatste jaren in ons filmhuis Deense films heeft gezien (ze komen regelmatig voorbij), ziet een aantal bekende koppen. In dit specifieke geval gaat het om de koppen van gevaarlijke idioten, maar wel allemaal met een hart van goud.

De titel slaat op een Deense motorbende met die naam, die betrokken is bij een treinongeluk die een aanslag blijkt te zijn. Daar is de vrouw van de militair Markus bij omgekomen, terwijl data-analist Otto het heeft overleefd. Met twee andere mannen, ook van die wonderlijke types, gaan ze op onderzoek uit. Het doel van de aanslag was om een getuige in een rechtszaak tegen de bende uit te schakelen.

Markus, die naar Afghanistan was uitgezonden toen zijn vrouw verongelukte, heeft ook nog de zorg voor zijn tienerdochter. Hij weet daar niet goed mee om te gaan, emotioneel beperkt als hij is. Gelukkig ontwikkelen zijn nieuwe vrienden zich snel als privé-psychologische begeleiders voor dochter en vader. Dat klinkt allemaal misschien wat rommelig, maar uiteindelijk past het allemaal goed en begrijpelijk in elkaar.

Die zoektocht naar de daders van de aanslag is onderdeel van een bijzonder verhaal, dat heen en weer schiet tussen lompe actie, Deense sulligheid en inzicht in de eigenaardige karakters van het viertal. En rare humor, iets wat wel vaker in de films van deze regisseur wordt gebruikt. Dat leverde hem in zijn eigen land volle bioscoopzalen op, in Nederland werd ‘Riders of Justice’ de openingsfilm van het International Film Festival Rotterdam waar hij nipt achter Quo Vadis, Aida tweede werd in de verkiezing van de Publieksprijs. En dan nu te zien in Winterswijk!

VPRO Cinema (★★★★★) 'Een heel toonvaste en ijzersterke film'
NRC (★★★★) 'Meesterlijke zwarte komedie'
De Volkskrant (★★★★) 'Een meesterlijke cocktail van bizarre humor en inzichtelijke psychologie'
Het Parool: 'Een mix van thriller, melodrama en zwarte komedie'