Het Filmhuis slaat nog één keer toe!

31 mei 2017 - 15.56

De dagen worden langer, de zon schijnt er lustig op los, de temperatuur loopt op, de terrasjes lopen vol  … en het aantal Filmhuisbezoekers neemt (een beetje) af. Nee, mei en juni zijn niet de meest ideale maanden voor het Filmhuis.

En we vertonen ook in deze maanden toch zulke prachtige films! Onze laatste film van het seizoen (zie hierboven) is ook weer een pareltje, van Deense makelij dit keer. U weet het inmiddels, in Denemarken heerst een bloeiend filmklimaat. Om u daarmee uitgebreider kennis te laten maken (én om u voor de laatste keer dit seizoen naar het Filmhuis te lokken) verloten we bij beide voorstellingen weer eens een schitterende dvd-box met maar liefst vijf films.

De titel van de box luidt:
Something Is Rotten In The State Of Denmark.
Hieronder de beschrijving van bol.com:

De titel van deze DVD-box druipt uiteraard van de ironie want deze vijf films zijn ontegenzeggelijk parels uit de Deense filmindustrie. Maar net zo goed als dat iedereen denkt dat Hamlet de beroemde zin van Shakespeare uitsprak (het was de schildknaap Marcellus), zo verwacht je ook niet dat deze films uit het land komen dat destijds door Shakespeare werd neer gezet als een land van ‘morele en politieke verdorvenheid’. Of het moet zijn dat de commune die in KOLLEKTIVET wordt gesticht, als moreel verwerpelijk wordt gezien. Of wellicht de vooringenomenheid waarin de hoofdpersoon uit JAGTEN wordt beschuldigd van pedofilie. In KRIGEN gaan de Denen juist weer op zoek naar moraal door een vergrootglas over hun eigen oorlogshandelen in Afghanistan te leggen. Maar in A ROYAL AFFAIR is het een krankzinnige schizofrene Deense koning die de titel van deze DVD-box juist weer wél eer aan doet. De Deense huursoldaten in THE SALVATION hebben het blijkbaar zo gehad met hun eigen land, dat zij hun geluk buiten Denemarken gaan beproeven. Maar is er écht ‘something rotten in the state of Denmark’? Getuige deze vijf films is de staat van de Deense filmwereld in ieder geval zo zuiver en gezond als de meermin in de haven van Kopenhagen…

Overigens, de zalen bij Skopein zijn voorzien van airconditioning, dus u kunt heerlijk koel van onze film genieten. Daarvoor (of daarna) nog even een terrasje pakken met naast uw drankje een prachtige dvd-box!