Koe Minie baart kalf

28 februari 2014 - 9.38

Kent u koe Minie nog? Minie was twee jaar geleden het resultaat van onze actie Geef een Koe in samenwerking met de gelijknamige stichting die zich inzet voor het lot van Kirgizische gezinnen met een gehandicapt kind. De stichting geeft een koe aan zo'n gezin, omdat dit het gezin op diverse manieren uit een sociaal isolement haalt en ervoor zorgt dat het gezin weer een waardevol en gewaardeerd onderdeel van de lokale gemeenschap wordt.  Neem gerust eens een kijkje op de website van Geef een Koe. En als u er dan toch bent, ga meteen even naar de pagina Sponsoring en geef zelf een koe. Of geef er twee, of geef een complete kudde . . .

Maar eh . . . hoezo een koe?

Onlangs kregen wij bericht van Gerdien Barnard, secretaris van Stichting Geef een Koe, dat Minie een kalf heeft gebaard. Dit kalf is weer doorgegeven aan een ander gezin. Dus mocht u destijds ook hebben geschonken voor onze actie, u bent nu ongemerkt weer aan het schenken!

Dit zijn de gegevens die de plaatselijke organisatie heeft doorgestuurd naar Nederland:

Name of the child who is given a calf: Ramis kyzy Nuriza
Name of the child who is received a calf: Turapova Kayhar
Date of birth: 2004 years.
Diagnose: Epilepsy
Parents: mother: Juzumova Baktygul, father- Bolturukov Nasir
Home address: village Uch-Emchek, Talas rayon.

Family description
The family lives in the village of Uch-Emchek, Talas region. The family has of five children. The eldest child is girl of 14 years old. Second baby boy he is 11 years old. The third girl child also she is 9 years old, her name Kauhar. Kauhar disabled diagnosed with Epilepsy. Fourth baby boy he is 7 years old. Fifth baby boy it 5 years. Kauhar in school receives inclusive education. Family is needy. Parents do not work.

Description about the given calf:
Black calf of cow Minie, age is 5 months.

Date of given a calf: 18.12.13


Stichting Geef een Koe geeft uitleg:
 

Waarom een koe?

Wanneer een moeder van zo’n gezin via onze stichting een koe krijgt, zijn haar gehandicapte kind en zij op vele manieren geholpen:

  • Omdat de melk van de koe vanuit huis wordt verkocht is er aanloop van dorpsbewoners. Daardoor komt de moeder met haar gezin uit haar isolement en kan zij in haar eigen levensonderhoud voorzien.
     
  • De moeder kan haar gehandicapte kind thuis (onder)houden.
     
  • In Kyrgyzstan worden gezinnen met een gehandicapt kind in de regel niet erg geaccepteerd door de plaatselijke bevolking. Door de schenking van een koe aan zo’n gezin stijgt het aanzien van dat gezin, kan het gezin in zijn eigen onderhoud voorzien dankzij de inkomsten uit de verkoop van de melk en nemen de sociale contacten toe door de verkoop van de melk aan huis.
     
  • De dorpsgenoten ervaren dan dat een kind met een handicap wel degelijk kan deeluitmaken van de gemeenschap. Zij staan er nu steeds meer voor open om hun eigen kinderen met het gehandicapte kind te laten spelen.