Oscarwinnaars naar Winterswijk

3 maart 2014 - 8.59

In de nacht van zondag op maandag 3 maart (Westeuropese tijd) vond weer de jaarlijkse uitreiking plaats van de Academy Awards ofwel de Oscars. Verrassingen leverde dit eigenlijk niet of nauwelijks op.

Deze week is er in verband met de krokusvakantie geen voorstelling van het Filmhuis te zien, maar we kunnen 12 Years a Slave, winnaar van de Oscar voor de beste film en te zien bij Skopein (stond ook op ons verlanglijstje), van harte bij u aanbevelen, erg indrukwekkend.

De film met zowel de Oscarwinnaar voor de beste mannelijke acteur als de beste mannelijke bijrol komt wél in het Filmhuis. In Dallas Buyers Club, te zien op 8 april, spelen Matthew McConaughey (eerder ook al bij ons te zien in Mud en 22 kilo afgevallen voor zijn prijswinnende vertolking) en Jared Leto de sterren van de hemel. Ook Her, winnaar van de prijs voor het beste originele scenario, wordt verwacht in het filmhuis, op 20 mei. En het spel van Cate Blanchett, hoofdrolspeelster in Blue Jasmine en winnares in de categorie Best Performance by an Actress in a Leading Role, was al op 26 november bij ons te bewonderen.

En Omar, de bijna-winnaar van de beste buitenlandse film, komt die ook naar Winterswijk? Jazeker, volgende week al, snel reserveren!

De Oscar voor die beste buitenlandse film (voor filmhuizen vaak toch net wat interessanter) ging zoals verwacht naar La Grande Bellezza. Die is dan weer niet in Filmhuis Winterswijk te zien, want wij vonden hem lang niet zo indrukwekkend als je hem schijnt te moeten vinden. Toegegeven, we hebben ons 142 minuten lang ook niet echt verveeld, maar wij hadden wel wat meer verwikkelingen willen zien. De beelden zijn inderdaad van een grande bellezza, maar het gebrek aan lijn in het verhaal zat ons dwars. Nee, dan hadden wij die Oscar eerder gegeven aan Jagten, The Broken Circle Breakdown of Omar. Maar ja, wij zitten niet in de Academy . . .

The Broken Circle Breakdown versloeg in Frankrijk trouwens wel La Grande Bellezza. Als Alabama Monroe won de film de Franse tegenhanger van de Oscars, de César voor beste buitenlandse film. Klik hier voor een complete lijst van Palmarès.