Argo

'Argo' van regisseur — en tevens hoofdrolspeler — Ben Affleck is bezig met een ware zegetocht. De film won de afgelopen tijd talloze prijzen, waaronder  de BAFTA,  de Golden Globe en de Oscar. Dat moet wel een goede film zijn. Nou, dat klopt. 'Argo' is een uitstekende film!

'Argo' verhaalt van een wonderbaarlijk huzarenstukje van de CIA. De geheime dienst weet op uiterst ingenieuze wijze zes ondergedoken Amerikaanse diplomaten uit Iran te smokkelen ten tijde van de gijzelingscrisis die in 1979 begon met de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Teheran.

De onderduikers worden vermomd als leden van een Hollywood film crew die zogenaamd naar Iran is afgereisd om locaties te zoeken voor de science fiction-film Argo. Opdat deze dekmantel niet wordt opgeblazen laat de CIA advertenties voor Argo plaatsen in vakbladen en wordt er zelfs tijdelijk een studio voor opgericht.

'Argo' is zowel een continu spannende film als een levensecht tijdsbeeld. De film ademt in alles de sfeer van de jaren zeventig. Nou ja, ademt . . . Er wordt nogal veel, of eigenlijk voortdurend en door iedereen, gerookt. Tegenwoordig onvoorstelbaar, maar zo ging dat in die tijd.

Ondanks dat constante gepaf kunnen we stellen dat Affleck met 'Argo' een ijzersterke film heeft gemaakt, een must see die in ons programma absoluut niet misstaat.