Babyteeth

Met haar sprankelende debuutfilm Babyteeth veroverde de Australische regisseur Shannon Murphy begin dit jaar de harten van veel bezoekers van het Filmfestival Rotterdam. De film eindigde dan ook in de top vijf van de publieksfavorieten.

Babyteeth is een lekker eigenzinnige benadering van wat normaal gesproken een loodzwaar thema kan zijn. De hoofdpersoon, de 16-jarige Milla is namelijk terminaal ziek. Maar Milla zit niet bij de pakken neer, ze is vastbesloten van haar leven en de liefde te genieten zolang ze kan.

Milla valt als een blok voor de flink oudere Moses, drugsgebruiker en -dealer, meer dan eens onbetrouwbaar maar ook charmant, hyperenergiek en vol onverwachte invallen. Milla straalt als ze bij hem is, met haar nieuwe felblauwe pruik.

Het is een vreemde relatie tussen die twee. Milla’s ouders zien de ontwikkelingen dan ook met lede ogen aan. Maar ook zij zijn nou niet bepaald de Familie Doorsnee. Vader is psychiater, moeder een voormalig pianiste met een depressie die voor een behandelsessie bij haar eigen man op de sofa ligt, waarna de twee aan een potje hongerige seks beginnen in de behandelkamer.

Beide ouders weten niet hoe ze om moeten gaan met de tegenstelling tussen Milla die van haar nieuwe liefde geniet en het onafwendbare onheil. Zo vlucht vader in een vermakelijk vluggertje met de jonge, zwangere buurvrouw. Om zich op de been te houden doen beide ouders af en toe een greep in de rijk gevulde psychiaters-medicijnkast.

Het klinkt allemaal heel erg triest, maar die indruk krijg je absoluut niet terwijl je de verwikkelingen volgt. Babyteeth vindt een perfecte balans tussen tragedie en komedie.  Hij zit vol leuke, absurde wendingen en aangename verrassinkjes. Tegelijk voel je aan alles dat regisseur Murphy diep respect heeft voor het onderwerp en (de keuzes van) haar hoofdpersonen. Grote, zware zaken worden bijna terloops behandeld, zodat de film nergens sentimenteel wordt.

In Rotterdam behaalde Babyteeth een score van 4,61 op een schaal van 5. Volkomen terecht, het is een prachtige film, origineel, innemend en ontroerend.

Verwacht