Beginners

Op 82-jarige leeftijd kreeg Christopher Plummer voor zijn fenomenale rol in 'Beginners' een Oscar voor de beste bijrol, nadat hij ook al een Critics' Choice Award in de wacht had gesleept.

Milde humor wordt in 'Beginners' afgewisseld met gelukkige en verdrietige momenten. Het gaat om een vader en een zoon die er allebei hun hele leven op hebben moeten wachten om verliefd te worden. Zoon Oliver lukt dat wat eerder dan zijn vader, die op hoge leeftijd uit de kast komt. Oliver is een grafisch ontwerper die na het overlijden van zijn vader aan het tobben slaat over zijn opvoeding en die late ontboezeming van pa. Dat lukt hem niet alleen, maar met de charmante Française Anna, die zijn hele omgeving betovert.

De regisseur baseerde zijn film gedeeltelijk op zijn eigen levensverhaal - zijn eigen vader vertelde op 75-jarige leeftijd over zijn homoseksualiteit. En dat was na de dood van de vrouw waarmee hij 45 jaar getrouwd was geweest. De zoon kijkt in 'Beginners' in een reeks flash backs terug op zijn jeugd en zijn opvoeding. Over het huwelijk van zijn ouders in 1955, toen homoseksualiteit in de Verenigde Staten nog als een geestesziekte werd beschouwd. Zijn moeder voedt hem speels op, als een kameraad. Dat was waarschijnlijk ook de basis van de verhouding van zijn ouders, kameraadschap.

En dan is er ook nog een speels hondje, dat zich als voice over intelligent in het verhaal mengt. En de bijzondere ontmoeting van Oliver en Anna. Op een gekostumeerd feest - hij verkleed als Sigmund Freud, zij als Charlie Chaplin, zwijgzaam vanwege een keelontsteking.

De grauwdeken over het leven wordt door Anna weggetrokken. En door vader, die op zijn oude dag vitaal door het leven stapt en met volle teugen van de gay life style geniet. Zelfs als de kanker aan hem begint te vreten.