Corpus Christi

Daniel is een jeugddelinquent: hij zit een straf uit in een speciale instelling op het Poolse platteland. Waarvoor hij is veroordeeld weet de kijker (nog) niet, maar duidelijk wordt wel dat hi is aangetrokken door religie. Die straf zorgt er wel voor dat hij natuurlijk nooit een opleiding aan het seminarie zou kunnen volgen.

Als hij naar een zagerij in een klein dorp wordt gestuurd, grijpt hij zijn kans. Tijdens zijn bezoek aan de lokale kerk doet hij zich voor als de jonge priester die de pastoor tijdelijk kan vervangen. Daniel stort zich vol overgave in zijn nieuwe rol en geniet van elke minuut.

Die blijdschap is wederzijds, want de dorpelingen zijn wel gecharmeerd van de verfrissende aanpak van hun nieuwe priester. Hoe langer Daniel blijft, hoe meer hij te weten komt van het dorpstrauma: een auto-ongeluk waarbij meerdere jongeren zijn omgekomen.

Het draait om de vraag of het wel een ongeluk was en de verantwoordelijke chauffeur dan ook op de begraafplaats naast de slachtoffers mag liggen. Dat leidt tot een dramatische kerkdienst, waarbij niet alleen de dorpelingen hun haatgevoelens opzij moeten zetten, maar ook opeens de priester uit Daniels instelling binnenkomt.

In het flink katholieke Polen was Corpus Christi een gigantische hit en het leverde Jan Komasa ook een Oscar-nominatie op. Wereldwijd scoorde de film ook prijzen op allerlei festivals. Het publiek op het Rotterdamse filmfestival ging mee in dat positieve oordeel en dat leverde een derde plaats in de score voor de Publieksprijs op.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Acteur Bielenia is perfect gecast als Daniel'
de Volkskrant (★★★★) 'Grillig en onvoorspelbaar'
Trouw (★★★★) 'Krachtig Pools drama'
The Guardian (★★★★) 'Ontroerend, verontrustend en grappig'