De Liefhebbers

Mooie naam voor een familie waarin sprake is van getroebleerde verhoudingen: Liefhebber. Want daar draait het wel om in deze Nederlandse film: of ze elkaar (en anderen) wel liefhebben. Baardige vader Liefhebber is een dominant en succesvol architect, zijn echtgenote geduldig, de vier kinderen worstelen elk met hun eigen leven en de verborgen ziekte van vader.

We volgen de familieleden in hun worsteling met hun drukke dagelijks leven en de omgang met elkaar. Die komt verder onder druk te staan als ze worden geconfronteerd met de (stilgehouden) ziekte van pa. Zes mensen, zes verhaallijnen: van de introverte chirurg Jonathan (die worstelt met zijn homoseksualiteit) tot de dochter die een kind heeft van een niet bekendgemaakt vader.

Voor de verandering speelt dit familiedrama eens niet in de hoofdstad, maar in Rotterdam. Door dat drukke stadsleven rennen de familieleden rond, vaker langs dan met elkaar. Naast hun eigen sores hebben ze ook nog rekening te houden met die van hun familieleden.
Dat lijkt rommelig (en soms is het dat ook, maar wel gezellig), maar het levert tegelijk een boeiend portret op van deze familie. Het is de worsteling van de zoon die zijn vader in het architectenbureau is opgevolgd, de dochter die afstand heeft genomen en in het buitenland woont, de andere dochter die wordt geconfronteerd met de plots opduikende biologische vader van haar kind.

Hun problemen worden overvleugeld door de vraag: wat doen we met vader? Dat levert geen keihard knallend drama op, meer een licht chaotische en mild stemmend verhaal. Een tragikomische film die ook nog eens uitnodigt tot nadenken over wat de ziekte van Alzheimer teweeg brengt in je leven.