Druk

Een experiment: functioneer je beter als je een slokje op hebt? Niet een hele lading, maar één of twee glaasjes, zodat je losser wordt, minder geremd, vrijer? In het geval van deze vier Deense vrienden: doe je beter je werk, ga je beter les geven? Daar kun je achter komen als je het uitprobeert en dat gaan deze vier mannen van middelbare leeftijd dan ook doen.

Dat is het bijzondere uitgangspunt van deze film van de Deense regisseur Thomas Vinterberg. Die kennen we van bijzondere films als ‘Festen’ (duik in uw herinnering: dat gezellige familiediner dat compleet uit de bocht vliegt) en ‘Jagten’ (over de onterechte beschuldiging van kindermisbruik). ‘Druk’, Deens voor dronken is opnieuw zo’n opmerkelijke film.

Het viertal begint vol goede moed aan hun experiment en dat gaat ook goed. De uitgebluste leraren komen weer tot leven, en hé, de resultaten in hun klassen gaan ook vooruit. Maar dat kan niet goed blijven gaan, natuurlijk. De glazen worden stiekem onder werktijd in een steeds rapper tempo achterover geslagen. Dat levert eerst vermakelijke, maar gaandeweg steeds gênantere en zelfs treurige scènes op. De oppeppende borrel ontaardt steeds meer in een onheilspellend drinkgelag, de midlifecrisis verandert in ongeremd alcoholisme.

‘Druk’ wordt door Vinterberg op een zwierige en soepele manier verteld. Het verhaal, tegelijk drama en komedie, wordt door de vier uitstekende hoofdpersonen geloofwaardig gebracht. Het wordt door hen een uiterst menselijke film, die ook nog eens op een verrassende wijze eindigt. De lof wordt breed gedragen: zowel pers als publiek waren enthousiast over ‘Druk.’ En het werd ook nog wereldwijd een prijswinnaar: vier maal bij de European Film Awards en ook nog de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een voortreffelijke Mads Mikkelsen'
NRC (★★★★) 'Pakkende tragikomedie'
The Guardian (★★★★★) 'De rol van zijn leven voor Mikkelsen'