Flee
Flee is een documentaire én een animatiefilm. Voor een enkeling is dat meteen al het sein om te stoppen met lezen, maar ga alstublieft door want Flee is steengoed en erg indrukwekkend!
In Flee vertelt de Deense filmmaker Jonas Poher Rasmussen het verhaal van een Afghaanse vluchteling genaamd Amin. Om veiligheidsredenen is dit niet zijn echte naam. Een deel van zijn familie verblijft namelijk nog in Afghanistan en zou daar vervolgd kunnen worden als zijn ware identiteit bekend zou worden gemaakt.
Amin is een kind in de jaren negentig als de fundamentalistische moejahedien de macht grijpen in Afghanistan en zijn vader plotseling verdwijnt. Met zijn moeder, zussen en broer vlucht Amin het land uit, waarna hij via Moskou uiteindelijk in Denemarken belandt.
In Flee doet hij als dertiger verslag van de vlucht destijds maar ook van zijn huidige leven. Hij is inmiddels een succesvolle wetenschapper en hij heeft een lieve vriend Kasper die met hem wil trouwen. Maar Amin moet eerst met zichzelf en met zijn verleden in het reine zien te komen. Hij voelt zich schuldig tegenover zijn familieleden die veel offers voor hem hebben gebracht. Van zijn mensensmokkelaars kreeg hij namelijk één enkele regel mee: vertel niemand dat je familie nog leeft. Een regel die hij 25 jaar heeft nageleefd, tot nu.
Amin heeft zijn homoseksualiteit inmiddels geaccepteerd, maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. In Afghanistan bestond er niet eens een woord voor zijn geaardheid, maar Amin had al snel door dat hij een schande voor zijn familie was. Rasmussen verwerkt dit zware thema trouwens op een humoristische, luchtige manier, onder meer door te verwijzen naar het feit dat Amin als klein jongetje al verliefd was op Jean-Claude Van Damme.
Gaandeweg krijg je als kijker diep respect en grote bewondering voor deze ongelooflijk dappere man die jarenlang een groot geheim met zich mee moest torsen. Je hoopt vurig dat hij eindelijk een plek mag vinden die hij zijn thuis mag noemen en waar hij zich veilig voelt.
Flee, genomineerd voor drie Oscars, is volgens de VPRO Gids ”indringend, aangrijpend en onvergetelijk”. Daar zijn wij het hartgrondig mee eens.