Ich bin dein Mensch

Wilt u een robot als partner? Geen glanzend metalen geval op wielen, dat bliept en regelmatig zijn olie moet verversen, maar eentje die eruitziet als een echt mens van vlees en bloed, eentje die zich ook menselijk gedraagt? Wetenschapper Alma, ze onderzoekt spijkerschrift op duizenden jaren oude kleitabletten in een Duits museum, wil dat wel. Ze doet mee in het kader van een bijzondere studie.

De opdracht is om drie weken samen te leven met een levensechte, menselijke robot en daarna een aanbeveling (of niet) te schrijven. Zijn gedrag is gemodelleerd naar haar beeld van een perfecte levenspartner. Zo ontmoet ze Tom en dan ontrolt zich een melancholische tragikomedie.

Met zijn kunstmatige intelligentie is haar nieuwe ‘vriend’ aangepast aan haar verwachtingen, wensen en dromen. De met een licht Engelse tongval sprekende Tom gaat met Alma mee naar huis, waar hij haar niet echt helpt door ongevraagd haar huis op te ruimen. Ook zijn pogingen tot romantiek helpen niet echt en Alma maakt Tom duidelijk dat ze niet in een verhouding met hem gelooft.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Alma heeft na een verbroken relatie eigenlijk wel behoefte aan een nieuwe partner. Het wordt pijnlijk als ze er achter komt dat de nieuwe vriendin van haar ex wel zwanger is, terwijl Alma haar ongeboren kind al vroeg heeft verloren. Tom kan wel helpen de pijn te verzachten, en doet dat ook, maar uiteindelijk beantwoordt dat toch niet Alma’s levensvragen. Of toch wel?

Maren Eggert kreeg voor haar rol als Alma een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn. ‘Ich bin dein Mensch’ won daarna nog verschillende filmprijzen en werd ook nog eens uitgekozen als Duitse inzending voor de Oscars in 2022. En dan ook nog een vertoning in Winterswijk, het kan niet op.

de Volkskrant (★★★★) 'Sterk geacteerd en knap geschreven'
NRC (★★★★) 'Originele, grappige en charmante sciencefiction-romkom'
.