Kapsalon Romy

De tienjarige Romy wordt, tegen haar zin, door haar gescheiden moeder na schooltijd ondergebracht bij haar oma Stine. Stine heeft een kapsalon, ze heeft het druk en ze heeft niet het alleraardigste karakter. Romy vindt het vreselijk bij haar strenge en soms norse oma. En Stine vindt het eigenlijk ook maar niks, dat Romy haar voor de voeten loopt.

Gaandeweg veranderen de verhoudingen. Oma wordt steeds vergeetachtiger; ze lijdt aan alzheimer. Oma Stine wordt kwetsbaarder, maar ook vrolijker en liever. Het duurt even voordat Romy door heeft, dat er iets mis is met haar oma. Maar dan begint zij haar oma steeds meer te waarderen en vervult zij de rol van kappersassistent en verzorger met verve. Stine takelt af en Romy leert bij. Er ontstaat een warme band.

De van oorsprong Deense Stine belandt in een verzorgingshuis, waar ze nog meer de weg kwijt raakt en de nostalgische herinneringen aan Denemarken sterker worden. Om haar te helpen, besluit Romy om stiekem met haar oma af te reizen naar de Deense geboorteplaats van oma Stine.

Kapsalon Romy is een prachtige, ontroerende en lieve film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tamara Bos. De film is uitgebracht als een jeugdfilm, maar is zeer zeker geschikt voor een breed publiek. De beide hoofdrolspelers zijn fantastisch. Vita Heijmen als de stoere, lieve Romy is prachtig en Beppie Melissen als eerst strenge en later gevoelige en kwetsbare vrouw is al even mooi. Kapsalon Romy is een vrolijke, levenslustige film over een serieus onderwerp.