Ninjababy

Na meer dan twee jaar corona-ellende hebben we behoefte aan films met een wat luchtig karakter. Nou, met het lekker frisse Ninjababy komen we ruimschoots aan onze trekken! Deze Noorse film zit vol met humor, maar snijdt tegelijkertijd ook een gevoelig onderwerp aan. Ninjababy was de openingsfilm van het Zeeuws filmfestival Film by the Sea en werd daar aangekondigd als “fris, jong en eigentijds”.  Daar is geen woord van gelogen, Ninjababy is een originele, heerlijke film.

Rakel is een jonge vrouw van 23 met een hoop plannen en ambities. Ze wil astronaut worden, of boswachter, of striptekenaar … Alle opties liggen open. Ze geniet volop van het leven, ze is een party animal en niet vies van seks, drank en drugs.  Kortom, ze leeft er lekker onbezonnen op los. Maar dan … dan blijkt ineens dat ze zwanger is en op haar lijstje van mogelijke beroepen komt de optie ‘moeder’ niet voor. Wat nu? Ze is echt nog niet klaar voor het moederschap. Een abortus dan maar.

Mos is haar sympathieke, ietwat klunzige aikido leraar met wie ze een one night stand gehad. Volgens Rakel is hij de zekere verwekker van haar kind. De brave Mos vergezelt haar naar de abortuskliniek. Daar krijgt Rakel de schrik van haar leven. De zwangerschap blijkt namelijk al zeven maanden gevorderd te zijn. Van een abortus kan geen sprake meer zijn en ook Mos valt af als mogelijke vader. Opnieuw: wat nu?

Als ze gaat rekenen met wie ze destijds allemaal seks heeft gehad, blijft er maar één kandidaat over, Pikkjesus. Deze jongeman heeft echter letterlijk maar één groot voordeel (vandaar zijn wonderlijke bijnaam) en is voor de rest een grote egoïst. Rakel staat dus niet echt te springen om samen met hem hun kind op te voeden.  Ze heeft überhaupt totaal geen klassiek moederinstinct, dus ligt alleen de weg naar adoptie nog open.

Regisseur Yngvild Sve Flikke heeft haar film gebaseerd op de graphic novel Fallteknik (Valtechniek) van Inga H. Saetre, die voor de film animaties maakte waardoor Rakels Ninjababy een komisch bijpersonage wordt. Cartoonist Rakel tekent haar baby namelijk als stripfiguur en deze komt in de loop van de film tot leven en geeft — gevraagd, maar vooral ook ongevraagd — zijn eigenwijze, geestige kijk op de verwikkelingen. Al met al is Ninjababy een erg oorspronkelijke en heerlijk verfrissende komedie geworden.

De Nederlandse pers:

VPRO Cinema (★★★) 'Komische, vuilbekkende publiekslieveling'
NRC (★★★★) 'Een erg geestige komedie'
de Volkskrant (★★★★) 'Aangrijpend en geslaagd drama'
de Filmkrant 'Generatie-Z-verhaal met een comingof-age-twist' 

 

En de internationale pers ...

“Propelled by the internal quarrel of a 23-year-old cartoonist who discovers she’s expecting too late to do anything about it, Ninjababy is funny and insightful, imaginative and unsentimental.” The Hollywood Reporter
“Yngvild Sve Flikke’s Norwegian pregnancy comedy is fresh, funny, and feminist, with the year’s most unlikely animated hero at its heart.” IndieWire
“A bold and refreshing comedy, Ninjababy is not only funny, it’s true.” BFI