Parasite

Met Parasite draait het Filmhuis dé filmhuishit van 2019. Een film dus waar al veel over geschreven en gezegd is. En terecht. Want Parasite heeft alle kenmerken die een film behoort te hebben: spanning, onvoorspelbaarheid, (gitzwarte) humor, maatschappijkritiek en dramatiek.

Parasite draait om twee gezinnen. De familie Kim heeft niet bepaald de loterij gewonnen. Ze leven in een armzalig souterrain en vouwen pizzadozen voor de kost. En dan heb je de familie Park die in een supermoderne villa woont. Het huis is zo groot dat ze niet eens al hun eigen kamers kennen. De families komen met elkaar in aanraking door Ki-woo, zoon van de familie Kim, die via-via een baantje krijgt als huiswerkbegeleider bíj de rijke Parks. Dat daar een Oxford-licentie voor vervalst moet worden, nemen ze op de koop toe.

Wat blijkt: de  Kims leven wellicht aan de grond, maar zijn behoorlijk gewiekst. Voor je het weet wurmt de rest van het gezin zich ook de villa in: zus Ki-jeong komt opdraven als 'kunsttherapeut' Jessica, vader Kim als chauffeur, moeder Kim als huishoudster. Dat alles gebeurt op een hoogst ingenieuze manier. Het zijn beroepen die ze allemaal niet daadwerkelijk beheersen, maar ze blijken de rijke familie Park, die extreem op de ons-kent-ons-cultuur vertrouwt, uiteindelijk alles wijs te kunnen maken.

En dan zijn we nog niet eens op de helft van de film. De ontwikkelingen daarna volgen in een rap en heerlijk verfilmd tempo. Kortom, een film waarbij de bezoeker zich geen moment verveelt. O ja, nog een greep uit de prijzenkast: de Gouden Palm in Cannes, een Golden Globe en nominaties voor een Oscar en een Bafta-award. Veel beter wordt het niet.

Update 1 februari:
"Veel beter wordt het niet", schreven we hierboven op 31 januari. Diezelfde avond nog werd bekend dat Parasite ook de IFFR 2020 BankGiro Loterij Publieksprijs 2020 (van het Filmfestival Rotterdam dus) in de wacht heeft gesleept. Tijdens het festival geven festivalbezoekers via stemkaarten aan welke film hen het meeste aanspreekt. De eindscore bepaalt welke regisseur de BankGiro Loterij Publieksprijs in ontvangst mag nemen.

Overigens betrof het hier een speciale, zwart-wit versie van de film. Wij willen voor ons geliefde publiek niet beknibbelen op kleuren, dus u krijgt ze gewoon allemaal.

Update 2 februari:
De Bafta-nominatie is inmiddels omgezet in alweer een prijs. De best bekeken Aziatische film in Nederland ooit won een Bafta voor beste film in een andere taal en beste scenario.

Oh, en kijk eens even naar al die sterren:
VPRO Cinema (★★★★★) 'Eigenzinnig en onvoorspelbaar'
de Volkskrant (★★★★★) 'Een meesterwerk'
De Morgen (★★★★★) 'Meesterlijk gefilmd én verrukkelijk grappig'
The Guardian (★★★★) 'Satirisch suspense-drama'

Verwacht