Promising Young Woman

Promising Young Woman, de debuutfilm van regisseur Emerald Fennell, vertelt een verrassend, duidelijk door #MeToo geïnspireerd verhaal.

Carey Mulligan, speelt de aantrekkelijke, 29-jarige Cassie, ooit een veelbelovende medicijnenstudente, maar nu weer thuiswonend met een weinig ambitieus baantje als barista. ’s Avonds laat begeeft ze zich in het nachtleven waar ze zich voordoet als ladderzatte, dus makkelijk te veroveren seksuele prooi. Want, zoals een van de mannen in de film tegen zijn vrienden zegt, een dronken vrouw alleen in een nachtclub, die vraagt erom. Maar wee de Mr Nice Guy die in haar sluwe val trapt, die is nog niet jarig! De romantische avond eindigt steevast niet in bed maar in een voor de man zeer teleurstellende scène waarin Cassie hem confronteert met zijn stuitende gedrag.

Gaandeweg komen we erachter wat Cassie precies drijft. Zonder al te veel weg te willen geven komt het er op neer dat ze wraak wil nemen voor wat haar beste vriendin in een soortgelijke situatie is aangedaan. In een doorsnee Hollywood wraakthriller zou dit gegeven al snel ontaarden in een bloederig tafereel, maar regisseur Fennell pakt het onconventioneler en inventiever aan. Cassie probeert de mannen een lesje te leren en dat doet ze op weliswaar intimiderende, maar ook originele wijze.

Promising Young Woman is geen film vol zoete romantiek, dat mag u inmiddels wel duidelijk zijn, maar wel een intelligente zwarte komedie met een duidelijke boodschap. De film werd door Fennell zelf treffend omschreven als ‘popcorn poison’.

Carey Mulligan trekt daarbij alle acteer-registers open. Zij weet van Cassie een fraai tegenstrijdige, intrigerende hoofdpersoon te maken, een prachtig gelaagd personage met een missie. Zij werd voor haar prachtrol genomineerd voor een Oscar. Promising Young Woman zelf won, heel terecht, de Oscar voor het Beste Originele Scenario.