Slalom

Blijf met je poten van dat meisje af, ben je geneigd om in ‘Slalom’ richting ski-instructeur Fred te roepen. Dat meisje is de 15-jarige Lyz, die zich vanwege haar talent bij een groep toekomstige professionele skiërs mag voegen. Het doel is het kampioenschap, Fred is de man die haar bij het behalen van dat doel moet helpen.

"Je moet echt doorzetten, niemand krijgt het hier cadeau”, houdt de trainer zijn puberpupil voor. Het trainingstempo ligt hoog, ze wordt gedrild en Fred is niet altijd even aardig voor haar. "Hoe meer hij je kleineert des te beter je wordt”, zegt een van de andere meisjes tegen Lyz over de trainingsaanpak. En die werkt, want Lyz behaalt het gedroomde succes.

Maar dat niet alleen, want Fred dringt zich na dat eerste succes meteen aan het meisje op. Naast zijn rol als fanatieke trainer blijkt hij ook een opportunistische smeerlap te zijn, een man die in de nabijheid van zijn jonge leerlinge zijn begeerte niet meer onder controle heeft.

Hij vliegt uit de bocht, iets wat hij zelf wel degelijk beseft. Tegelijk zien we aan Lyz dat ze heen en weer wordt geslingerd tussen afkeer en aantrekkingskracht. En ze is ook nog eens een puber, die zich los wil maken van de in haar ogen te bemoeizuchtige moeder en haar eigen weg wil kiezen.

Net als de snelle bewegingen op de piste wordt in de film heen en weer geslalomd tussen de bezwaren van de lust en het verlangen. En dat wordt ook nog eens gefilmd tussen de hemelsblauwe luchten van de besneeuwde bergtoppen, die nu niet het romantische, maar juist kille decor vormen van het skisucces van Lyz. Voor uw gemoedsrust: actrice Noée Abita was twintig jaar oud tijdens de opnames.
 

NRC (★★★) 'Schetst een genuanceerd beeld'
The Guardian (★★★) 'impressive debut'
de Volkskrant (★★★★) 'Secuur en indringend ... Met spectaculair gefilmde skiscènes en sterk acteerwerk is het meer dan alleen een #MeToo-film. '