Sweat

De Poolse Sylwia is een dertigjarige fitnessgoeroe. In de eerste scène van Sweat van de Zweedse regisseur Magnus von Horn zien we haar in een winkelcentrum los gaan als instructrice bij een massale opzwepende workout voor uitzinnige fans. Gekleed in een knalroze outfit, met blonde paardenstaart, gaat ze met tomeloze energie tekeer. Als influencer op socal media verdient ze geld en gratis schoonheidsspullen die ze moet promoten aan haar 600.000+ volgers op Instagram.

Op het eerste gezicht is Sylwia zo’n typische dertien in een dozijn leeghoofdige fitnessmachine, maar gaandeweg het sterke Sweat blijkt ze toch over een meer gelaagde persoonlijkheid te beschikken. Von Horn laat heel fraai zien dat Sylwia eigenlijk ook vreselijk eenzaam is. Ze deelt een filmpje — dat binnen de kortste keren viral gaat — waarin ze huilend toegeeft naar liefde te verlangen. Ze heeft het gevoel dat ze geen echte vrienden heeft. Als ze thuiskomt van weer een hectische dag is daar haar trouwe viervoeter Jackson, maar verder is ze alleen. En als ze haar appartement verlaat staat er een auto voor de deur met daarin een morsig type die naar zijn gulp grijpt als ze hem vraagt te vertrekken. Als deze stalker haar blijft lastigvallen, vraagt Sylwia een vriend het probleem voor haar op te lossen, met verstrekkende gevolgen.

In een zowel prachtige als schrijnende scène zien we het dubbele van Sylwia’s bestaan. Ze ontmoet een idolate fan die zonder remmingen haar hart bij haar idool uitstort. Als Sylwia vervolgens ook iets persoonlijks over zichzelf wil vertellen weet de vrouw daar geen raad mee, ze gaat er als een haas vandoor.

De rol van Sylwia wordt uitstekend vertolkt door Magdalena Koleśnik die zich voor de film een jaar lang afbeulde in de sportschool. Zij zet een zeer geloofwaardige Sylwia neer, waardoor je allengs meer en meer sympathie voor haar personage krijgt.

Trouw noemt Sweat een “boeiende karakterstudie van een influencer die hunkert naar contact”.  De Vpro spreekt van een “intelligent en verrassend aangrijpend drama”. En de Volkskrant tenslotte meldt dat Sweat een “fascinerende inkijk” biedt “in het leven van een online native zonder dwingend oordeel over het hoofdpersonage”.

Klopt allemaal, Sweat is een prima film.

VPRO Cinema (★★★★) 'Intelligent en verrassend aangrijpend'
de Volkskrant (★★★★) 'Zonder dwingend oordeel'
Trouw (★★★★) 'Boeiende karakterstudie'