Instinct

Instinct is de eerste van drie uitstekende Nederlandse films die we u in januari en februari voorschotelen. De andere twee zijn Kapsalon Romy en De Liefhebbers. Alle drie heel erg verschillend, maar wat ze gemeen hebben is de bijzonder hoge kwaliteit die hun makers hebben bereikt. ‘Onnederlands goed’ noemden we dat vroeger nog wel eens.

Op 7 januari vertonen we Instinct dus, van actrice Halina Reijn die met haar debuut als regisseur meteen een indrukwekkende eersteling heeft afgeleverd. Een debuut dat niet alleen in Nederland werd geprezen maar ook internationaal (onder meer op het Toronto Film Festival).

Nicoline (Carice van Houten) werkt als psycholoog in een tbs-kliniek. Zij moet onder meer inschatten of de voor meerdere gewelddadige verkrachtingen veroordeelde Idris (Marwan Kenzari) toe is aan onbegeleid verlof. De andere therapeuten zijn overtuigd maar Nicoline aarzelt. Idris blijkt een moeilijk te vatten charmeur en verleider. Ze vermoedt dat hij alles en iedereen belazert maar tegelijk voelt ze zich tegen wil en dank tot hem aangetrokken. Tussen de twee ontstaan gaandeweg een bijna dierlijke aantrekkingskracht.

Daarmee is meteen de centrale vraag van de film benoemd: waarom trapt een hoogopgeleide psycholoog in de val van een extreem manipulatieve zeden-delinquent? Of is zij het juist die hier manipuleert? Het mooie is dat Reijn het grotendeels aan de kijker overlaat wie nou de kat en wie de muis is.

Het eindresultaat is een zeer intrigerend psychologisch steekspel tussen behandelaar en client, waarin zowel Van Houten als Kenzari grootse acteerprestaties neerzetten. Een blik of een enkel woord is al genoeg om het tussen die twee te laten zinderen, vonken, knetteren.

Vooruit dan maar, nog één keer dan: Instinct is onnederlands goed!