Timbuktu

Regisseur Aberrahman Sissako haalde zijn inspiratie voor 'Timbuktu' uit een waargebeurde gebeurtenis. Op 29 juli 2012 werden in Aguelhok, een stadje in het noorden van Mali, een man en een vrouw, ouders van twee jonge kinderen, gedood door steniging. Hun misdaad: zij waren niet getrouwd.

In 'Timbuktu' vertelt Sissako een schijnend verhaal van fundamentalistisch extremisme, maar hij doet dat op een prettig ingetogen manier waardoor de boodschap des te sterker overkomt. Het leidt tot taferelen die wonderschoon zouden zijn als de tragiek er niet vanaf zou druipen. Visueel hoogtepunt is een voetbalwedstrijd. De spelers zijn opstandig gekleed in felle shirtjes, broekjes en kousen. Er wordt alleen wel gespeeld zonder bal…

Rode draad in de film is het verhaal van herder Kidane en zijn gezin. Als door toedoen van een opstandige koe met de opmerkelijke naam GPS het net van visser Amadou wordt vernield, ontstaat een strijd tussen de twee mannen met catastrofale gevolgen, vooral als IS zich bemoeit met het conflict.

'Timbuktu' is een politiek pamflet, dat door de gruweldaden van IS en Boko Haram ook nog eens extra actueel blijkt. Maar het is toch ook een prachtige en visueel indrukwekkende film geworden.

'Timbuktu' werd genomineerd  voor de Oscar Beste Buitenlandse Film en voor een Gouden Palm en won vele prijzen waaronder 7 Césars (Franse Oscars). Ook eindigde de film met een score van 4,4 uit 5 als 12e in de verkiezing voor de Publieksprijs van Filmfestival Rotterdam.

Verwacht